Διαγωνισμοι · Ελληνες συγγραφεις · Κριτικες βιβλιων

Κριτική & Διαγωνισμός: “Σκοτώνοντας το παιδί των καταρρακτών” του Σταύρου Μαμούτου

Γράφοντας αυτήν την κριτική συνειδητοποίησα ότι είναι η πρώτη φορά που γράφω για βιβλίο φαντασίας. Λίγο πριν το Πάσχα λοιπόν, έπιασα στα χέρια μου το βιβλίο του Σταύρου Μαμούτου «Σκοτώνοντας το παιδί των καταρρακτών» από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Μυστήριος τίτλος και εξίσου μυστήριο εξώφυλλο.

Πρόκειται για ένα είδος με το οποίο δεν είμαι αρκετά εξοικειωμένη και μου πήρε κάποιες σελίδες μέχρι να «συντονιστώ» με τον ρυθμό του βιβλίου και να απαντήσω στα βασικά ερωτήματα: πού είμαστε; Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές; Πότε διαδραματίζονται όλα αυτά; Τελικά κατάλαβα ότι δεν έφταιγε η έλλειψη εξοικείωσης· αυτός ήταν ο σκοπός του συγγραφέα εξ αρχής: να μη μας τα δώσει όλα έτοιμα στο πιάτο για κατανάλωση. Για να μην σας χαλάσω τη μαγεία της ανακάλυψης, δεν θα ήθελα να πω τίποτα παραπάνω για την υπόθεση απ’ όσα μπορεί να διαβάσει κανείς στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ένας άνθρωπος κάποιου νέου θεού ζητά βοήθεια. Το κορίτσι που κουβαλά μαζί του πρέπει να φυγαδευτεί. Οι βετεράνοι της μοναδικής δημοκρατίας προσπαθούν να αποτάξουν από πάνω τους το αιματηρό παρελθόν τους, ο κόσμος όμως είναι έτοιμος να εκραγεί για ακόμα μια φορά. Όλοι μαζί πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ του χθες και του σήμερα, να αντιμετωπίσουν τους προσωπικούς τους δαίμονες, να μάθουν την αλήθεια που τους δημιούργησε, και να γνωρίσουν παλιούς και καινούργιους φόβους πλασμένους από τη ποιο νοσηρή φαντασία.

Ποιος απειλεί τη πρώτη δημοκρατία αυτού του κόσμου προτού καν αυτή γεννηθεί; Ποιοι εμπορεύονται ανθρώπινες ζωές και ποιοι είναι αυτοί που διεκδικούν την εξουσία;

Για να προστατεύσουν αυτά που αγαπάνε πρέπει να ταξιδέψουν εκεί που οι θρησκείες μεταλλάσσονται, οι γλώσσες σμίγουν, η ιστορία ξεχνιέται και διαστρεβλώνεται και το μόνο σταθερό είναι ο τρόμος για το άγνωστο αύριο. Έτσι θα ξεπλέξουν ένα κουβάρι από ψέματα, συνωμοσίες, δεισιδαιμονίες, και υλοποιημένους εφιάλτες.

Τα παραπάνω ερωτήματά μου απαντήθηκαν σταδιακά και εύστοχα. Ο συγγραφέας αντί να μας παρουσιάσει εξ αρχής τον κόσμο που έχτισε, γεμίζοντάς μας με λεπτομέρειες που δεν θα ξέραμε σε τι χρησιμεύουν, καταφέρνει να δημιουργήσει πρώτα την απορία και μετά από λίγες σελίδες δίνει την εξήγηση, ώστε να απαντώνται μόνο τα καίρια ερωτήματα κάθε φορά, χωρίς περιττές πληροφορίες.

Σίγουρα δεν πρόκειται για «άλλο ένα βιβλίο φαντασίας» που φιγουράρει περήφανα στα ράφια. Είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο, το οποίο δεν ανήκει αποκλειστικά σε ένα είδος, αλλά παντρεύει επιτυχώς την φαντασία με τον τρόμο και την επιστημονική φαντασία. Είναι με δυο λόγια μια περιπέτεια σε έναν κόσμο όπου συμβαίνουν μεγάλες πολιτικοκοινωνικές αναταραχές.

Ο ενθουσιασμός του συγγραφέα για τον κόσμο του βιβλίου του είναι εμφανής στις περιεκτικές και προσεκτικές περιγραφές του. Με την πρώτη ματιά μοιάζει με έναν κόσμο φανταστικό – ή όχι και τόσο τελικά, αν σκεφτεί κανείς ότι τα πολιτικά και ηθικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες από την αρχή της ανθρωπότητας δεν λείπουν ούτε από εδώ.

Πέρα από την υπόθεση και τη γρήγορη ροή της (don’t let those 600 pages intimidate you), κάτι που με κέρδισε και με έκανε να θέλω να συνεχίσω το διάβασμα ήταν οι διάλογοι. Οι διάλογοι λοιπόν είναι περιεκτικοί, φρέσκοι και πολλές φορές εμπλουτισμένοι με βωμολοχίες, χάριν ρεαλισμού. Επιτέλους, ένας συγγραφέας που ξέρει να γράφει διαλόγους. Αισθάνθηκα ότι παρακολουθώ ξένη σειρά και το λέω χωρίς ίχνος υπερβολής. Για μένα ο διάλογος είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια της αφήγησης. Ένας συγγραφέας που μπορεί να περιγράφει φοβερά τις σκηνές και να αποδίδει καλά τις εσωτερικές σκέψεις των ηρώων, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορεί να γράφει και καλούς, πιστευτούς διαλόγους. Επομένως ο διάλογος μπορεί είτε να απογειώσει, είτε να χαντακώσει μια ιστορία. Στην προκειμένη περίπτωση συμβαίνει το πρώτο.

Και μέσα σε όλα αυτά, ο συγγραφέας μπλέκει έντεχνα στοιχεία τρόμου, δημιουργώντας αγωνία και ένταση για την κορύφωση, ενώ παράλληλα προσφέρει στον αναγνώστη αρκετούς προβληματισμούς, πολιτικής και κοινωνικής φύσης.

Στα «παράπονά» μου τώρα (ο Θεός να τα κάνει): Θα ήθελα πολύ να υπάρχει κάποιο ευρετήριο των χαρακτήρων με μια σύντομη περιγραφή, για αναγνώστες σαν εμένα που χάνουν τα αυγά και τα πασχάλια αν τους δώσεις πάνω από 4 βασικά ονόματα σ’ ένα βιβλίο. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι αυτό ίσως να αφαιρούσε τη μαγεία της ανακάλυψης που λέγαμε πιο πάνω. Ακόμη, θα μου άρεσε να υπάρχει κι ένας χάρτης των τόπων που περιγράφονται, για τη… nerdιά και μόνο.

Για να μην πολυλογώ, είναι ένα πολλά υποσχόμενο πρώτο συγγραφικό έργο, αξιοπρεπές, καλοδουλεμένο και κυρίως με σεβασμό προς στον αναγνώστη που θα δαπανήσει τον χρόνο του για να το διαβάσει. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους απολαμβάνουν τα μυθιστορήματα φαντασίας που έχουν κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο αλλά και σε όσους έχουν την περιέργεια να διαβάσουν κάτι πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Βαθμολογία:  ★★★★½ (4,5/5)

authorphoto
Ο συγγραφέας του βιβλίου, Σταύρος Μαμούτος. Πηγή: http://www.pigi.gr/?product=skotonontas-to-paidi-twn-kataraktwn

Δείτε το book trailer του βιβλίου:

Μα δεν τελειώσαμε ακόμα, πού πάτε; Θα το είδατε βέβαια και από τον τίτλο, έχουμε διαγωνισμό! Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να δώσω την ευκαιρία σε δύο από εσάς να διαβάσουν το εξαιρετικό αυτό μυθιστόρημα. Σε συνεργασία με τον συγγραφέα του βιβλίου, Σταύρο Μαμούτο –τον οποίο ευχαριστώ πολύ για τη δωροθεσία- το Agapi Reads χαρίζει 2 αντίτυπα του βιβλίου «Σκοτώνοντας το παιδί των καταρρακτών» σε δύο τυχερούς αναγνώστες!

Ο  διαγωνισμός θα τρέξει στο facebook και το instagram και θα βγει ένας νικητής από το καθένα. Μπορείτε να λάβετε μέρος και στα δύο μέσα, ώστε να διπλασιάσετε τις πιθανότητες να κερδίσετε.

ΣΥΜΜΕΤΟΧH ΜΕΣΩ FACEBOOK

 • Κάντε like στη σελίδα Agapi Reads
 • Κάντε like στη σελίδα του συγγραφέα Stavros Mamoutos
 • Κάντε like στη δημοσίευση του διαγωνισμού εδώ.
 • Γράψτε μου σε ένα σχόλιο την πρώτη σας εντύπωση για το βιβλίο.

Προαιρετικά κάντε κοινοποίηση για να το μάθουν και οι φίλοι σας.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΣΩ INSTAGRAM

 • Ακολουθήστε με στον λογαριασμό μου @agapakion
 • Κάντε like στη φωτογραφία του διαγωνισμού εδώ.
 • Αφήστε ένα σχόλιο κάνοντας mention δύο φίλους σας (επιτρέπονται πολλαπλά σχόλια, αρκεί να κάνετε διαφορετικά άτομα tag κάθε φορά).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 1. Ο διαγωνισμός θα λήξει στις 25/4 και οι νικητές θα ανακοινωθούν την επόμενη μέρα (26/4) στο παρόν post, αλλά και στα social media που αναφέρθηκαν πιο πάνω.
 2. Δικαίωμα συμμετοχής έχει κάθε άτομο που είναι κάτοικος Ελλάδας άνω των 18 ετών.
 3. Μετά τη λήξη του διαγωνισμού, οι νικητές έχουν στη διάθεσή τους 48 ώρες προκειμένου να στείλουν τα στοιχεία τους στο Agapi Reads (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και τηλέφωνο επικοινωνίας) ώστε να τους αποσταλεί το δώρο τους. Διαφορετικά, η κλήρωση θα γίνει εκ νέου.
 4. Κάθε άτομο μπορεί να συμμετέχει και στο facebook και στο instagram, προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητές του, αλλά δε μπορεί να ανακηρυχτεί νικητής και στα δύο.
 5. Το facebook και το instagram δεν υποστηρίζουν, ούτε χορηγούν, ούτε σχετίζονται με κάποιο τρόπο με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό.
 6. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό προϋποθέτει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων του διαγωνισμού.

Καλή επιτυχία!

UPDATE 26/4

Νικήτρια μέσω facebook η Elissavet Pit.

Νικήτρια μέσω instagram η @m.mortisia.

Κάντε like στη σελίδα του Agapi Reads στο facebook για να μη χάνετε κανένα άρθρο!
Κάντε με add στο goodreads  για να συζητήσουμε τα βιβλία που μας άρεσαν και δε μας άρεσαν!
Ακολουθήστε με και στο instagram για να παίρνετε (και να παίρνω) ιδέες για νέα βιβλία!
Για μεταχειρισμένα βιβλία σε χαμηλές τιμές, επισκεφτείτε το προφίλ μου στο metabook.gr!
Advertisements

5 thoughts on “Κριτική & Διαγωνισμός: “Σκοτώνοντας το παιδί των καταρρακτών” του Σταύρου Μαμούτου

 1. Βιβλίο το καλύτερο δώρο.
  Πάντα με επιτυχίες και χαμόγελα πολλά
  Ευχαριστούμε πολύ

  Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.