Αρθρα · Ο bookstagrammer του μηνα

Ο bookstagrammer του μήνα #6: michael_lux

Γεια σας και πάλι!

Μετά το μικρό διάλειμμα του Αυγούστου, η στήλη με τους bookstagrammers επιστρέφει! Αυτόν τον μήνα, μετά από πρόταση της προηγούμενης bookstagrammer του μήνα, Μένιας (m9x2016) φιλοξενώ τον Μιχάλη, γνωστό και ως michael_lux στο bookstagram. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα αναφερθώ σ’ αυτόν τον δραστήριο και επικοινωνιακό αναγνώστη, καθώς ήταν ένας από τους 12 BookTubers που παρουσίασα σε αυτό εδώ το άρθρο. Η διαδικασία είναι γνωστή πλέον: 20 ερωτήσεις για να μάθουμε καλύτερα τον αναγνώστη πίσω από το nickname. Σήμερα προτείνω να φτιάξετε καφέ, γιατί ο Μιχάλης έχει να μας πει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα!

1. Να συστηθούμε; Πες όσα θες για σένα, πολλά ή λίγα.

Με λένε Μιχάλη και πάντοτε τα βιβλία ήταν μέρος της εικόνας που αποκτούσαν οι άλλοι για μένα. Θα έλεγα όμως ότι συνειδητοποιημένος αναγνώστης έγινα αρκετά αργότερα καθώς η ανάγνωση ήταν απλά κάτι φυσικό για μένα. Σπούδασα στην Αθήνα, Γεωπόνος, που είναι και η επαγγελματική μου ενασχόληση, κάτι που προκαλεί έκπληξη σε πολλούς
καθώς νομίζουν ότι είμαι φιλόλογος ή ότι έχω επάγγελμα κάτι που έχει να κάνει με βιβλία. Αυτό, δυστυχώς, είναι ένδειξη και της κακής σχέσης που έχουμε με το διάβασμα ως κοινωνία. Ζω και εργάζομαι στον τόπο καταγωγής μου, την Πρέβεζα και είμαστε μια βιβλιόφιλη οικογένεια (με εμφανές πλέον πρόβλημα χώρου για βιβλία παρά το δωμάτιο που έχουμε κάνει βιβλιοθήκη). Η επαρχία έχει το καλό ότι εξασφαλίζει κάπως περισσότερο χρόνο και ηρεμία για διάβασμα αλλά στερούμαστε πολλά στον τομέα βιβλίο, από βιβλιοπωλεία μέχρι εκδηλώσεις και την άμεση επαφή με την βιβλιοφιλική κοινότητα. Αυτός είναι και ένα βασικός λόγος που έχω στραφεί στο διαδίκτυο για να εξωτερικεύσω τις σκέψεις μου για τα βιβλία αλλά και για να είμαι σε τακτική βάση σε επαφή με τους υπόλοιπους βιβλιόφιλους.

Πέρα από τα βιβλία, μου αρέσει η ενασχόληση με τους υπολογιστές (μαθαίνω προγραμματισμό σαν χόμπι) και τα παιχνίδια, τόσο τα επιτραπέζια όσο και τα ηλεκτρονικά με μια αδυναμία στα παιχνίδια ρόλων (Role Playing Games) – που έχουν και άμεση σχέση με το διάβασμα.

2. Τι διαβάζεις αυτόν τον καιρό;

Διάφορα, θα έλεγα, αλλά για να είμαι πιο συγκεκριμένος οι απαντήσεις γράφτηκαν μεταξύ του “Το Εικοσιτετράωρο ενός αναγνώστη” του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου, του “Τυφλά Ψάρια” του Δημήτρη Σίμου και έχοντας ξεκινήσει το “Πόλη στις φλόγες” του Garth Risk Hallberg. Σε επόμενη ερώτηση θα σας πω και που θα βρείτε τη γνώμη μου για αυτά.

3. Αγαπημένο είδος λογοτεχνίας;

Τώρα τι να γράψω; Ακόμα και με τον περιορισμό “λογοτεχνία” (εξαιρώντας δηλαδή τα αγαπημένα μου ιστορικά, που είναι η πιο αγαπημένη μου κατηγορία στα λεγόμενα non-fiction ) πάλι δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα. Αγαπάω βιβλία και όχι είδη θα μπορούσα να πω αλλά τότε το πρόβλημα μεγεθύνεται καθώς είναι αδύνατον να ξεχωρίσω έστω και εκατό πιο αγαπημένα. Μου αρέσει να πιστεύω ότι είμαι πολυσυλλεκτικός αναγνώστης και διαβάζω με την ίδια ευχαρίστηση και κοινωνικά και αστυνομικά και τραγικά και κωμικά και… και… Όμως θα ήμουν αγνώμων αν δεν έκανα μια ξεχωριστή αναφορά στη λογοτεχνία του φανταστικού και για την ακρίβεια στην κοινότητα ανθρώπων (πολυτάλαντων θα επιτρέψετε να πω) που έχει συγκεντρωθεί γύρω από αυτή και η οποία μου έχει δώσει πολλή αγάπη και υποστήριξη.

4. Με τι βγάζεις φωτογραφία τα βιβλία σου;

Αποκλειστικά με το κινητό μου! Δυστυχώς δεν έχω το χρόνο να σκηνοθετώ και να επεξεργάζομαι τις φωτογραφίες όπως πολλοί φίλοι και έτσι δεν έχω να παρουσιάσω κάτι αξιόλογο αισθητικά. Πολύ θα ήθελα βέβαια να είχα μια καλή φωτογραφική και χρόνο αλλά κυρίως με ενδιαφέρει να συστήνω τα βιβλία που διαβάζω με την ελπίδα ότι θα τραβήξουν την προσοχή κάποιου. Άλλωστε σκοπός μου είναι μέσω αυτών να γνωρίζω ενδιαφέροντες ανθρώπους και όχι να συγκεντρώνω ακολούθους και καρδούλες.

5. Γράφεις κριτικές για τα βιβλία σου; Αν ναι, πού;

Για όσα βιβλία διαβάζω φροντίζω να γράφω πάντα δυο λόγια στο goodreads (αν και έχω σταματήσει να βάζω αστεράκια) ώστε να βοηθήσω άλλους υποψήφιους αναγνώστες στην επιλογή τους. Το βασικό, όμως, μέσο που μιλάω για βιβλία είναι το Ex Libris by Mikebooklover, το οποίο πλέον είναι κανάλι στο YouTube αλλά κυκλοφορεί και σε μορφή podcast για όσους θέλουν απλά το ηχητικό κομμάτι. Για τους σχετικούς συνδέσμους δείτε την τελευταία ερώτηση. Εκείνο που θέλω να καταφέρω είναι να έχω ζωντανές συζητήσεις με άλλους βιβλιόφιλους και ήδη κατά καιρούς κάνω live στο instagram ενώ πειραματίζομαι και με το YouTube Live. Όπως καταλάβατε μου αρέσει περισσότερο η αφήγηση παρά η συγγραφή και για αυτό πέρα από κάποια guest άρθρα δεν έχω επεκταθεί στο blogging (άλλωστε υπάρχουν ήδη πολλά καλά βιβλιοφιλικά ιστολόγια όπως αυτό που με φιλοξενεί!)

6. Διαβάζεις κριτικές πριν αγοράσεις ένα βιβλίο;

Συνήθως ναι αλλά όχι πάντα. Αν ένα βιβλίο με τραβήξει σαν θέμα μπορεί να το αγοράσω χωρίς να κοιτάξω κάτι. Βέβαια τώρα που και το τελευταίο ευρώ μετράει αυτό πλέον συμβαίνει σπάνια. Να ξεκαθαρίσω όμως ότι όταν λέω διαβάζω κριτικές δεν εννοώ σε καμία περίπτωση τις επαγγελματικές κριτικές σε περιοδικά ή εφημερίδες κλπ. Στρέφομαι στο διαδίκτυο και αναζητώ τις απόψεις αναγνωστών σαν εμένα είτε στο goodreads (που έχει χαρακτηριστεί, όχι άδικα, το facebook για βιβλιόφιλους με ό,τι καλό και κακό αυτό συνεπάγεται) είτε στα πολλά βιβλιοφιλικά ιστολόγια. Και εκεί βέβαια χρειάζεται προσοχή και επιλογή των πηγών σου γιατί δυστυχώς η τακτική των εκδοτικών οίκων στο μάρκετινγκ έχει οδηγήσει στα ύψη τα αστέρια και τα “αριστουργήματα” δίνουν και παίρνουν, βασικά από ανθρώπους που προσπαθούν να πάρουν δωρεάν βιβλία και, φυσικά,να γίνουν γνωστοί. Έχω αναφερθεί στο θέμα και σε Ex Libris (Επεισόδιο 69) και όπως έχω πει και σε άλλη συζήτηση το όλο θέμα έχει αρχίσει να θυμίζει το γνωστό παραμύθι “Τα καινούρια ρούχα του Βασιλιά”.

7. Ποιο ήταν το αγαπημένο σου παραμύθι ως παιδί;

Να μη λέω ψέμματα, δεν θυμάμαι και δεν θέλω να πω ένα βαρύγδουπο όνομα χάριν εντυπωσιασμού. Δεν ξέρω γιατί ίσως γιατί πέρασα νωρίς σε “κανονικά” βιβλία. Πάντως ένα από τα αγαπημένα μου παιδικά βιβλία ήταν “Η Μυστηριώδης Νήσος” που θυμάμαι πόσο χαρά μου είχε δώσει όταν στο τέλος ανακάλυψα ότι συνδεόταν και με δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα (δεν βάζω spoilers) του οποίου κατά κάποιο τρόπο ολοκλήρωνε την ιστορία.

8. Αν μπορούσες να γνωρίσεις έναν οποιοδήποτε συγγραφέα από κοντά (ανεξάρτητα αν έχει πεθάνει) ποιος θα ήταν;

Πάλι αυτές οι ερωτήσεις με τον έναν που δεν μπορώ να απαντήσω! Αλλά θεωρώ εαυτόν τυχερό που ζω στην εποχή του διαδικτύου και έτσι έχω καταφέρει να γνωρίσω κάποιους συγγραφείς έστω και εξ αποστάσεως αλλά και δια ζώσης έχω συναντήσει κάποιους συγγραφείς, της νέας γενιάς κυρίως, που τα βιβλία τους άρεσαν πολύ. Πέραν αυτού νομίζω πως όσα θα ήθελαν να μοιραστούν μαζί μας οι συγγραφείς τα έχουν ήδη γράψει στα βιβλία τους και αν κρίνω από διάφορα βιογραφικά στοιχεία που μαθαίνω δεν είμαι σίγουρος αν κάποιοι κατάφερναν την πολυπόθητη συνάντηση θα ήταν και ευχαριστημένοι.

9. Δείξε μας ένα εξώφυλλο που αγαπάς.

Ένα; Μου είναι δύσκολο να διαλέξω μόνο ένα και θα “κλέψω” λίγο, επιλέγοντας μη λογοτεχνικό βιβλίο αλλά αυτό είναι ένα από τα πολλά αγαπημένα μου. Θα έλεγα ότι προτιμώ τα μινιμαλιστικής αισθητικής εξώφυλλα. Δεν μπορώ να πω ότι αγοράζω βιβλία λόγω εξωφύλλου πάντως.

unnamed

10. Συνοδεύεις το διάβασμα με ποτό ή ρόφημα; Αν ναι, τι;

Συνήθως καφές, τσάι και σοκολάτα συνοδεύουν τις απογευματινές αναγνώσεις ενώ κρασί, ενδεχομένως και κονιάκ ή τζιν τόνικ το καλοκαίρι τις βραδινές.

11. Όταν διαβάζεις, τρως; Και αν ναι, τι;

Πονεμένη ιστορία και λόγος αρκετών παρατηρήσεων στα παιδικά μου χρόνια (να μην διαβάζω στο φαγητό). Τώρα μπορώ να πω ότι το έχω περιορίσει σχεδόν ολοκληρωτικά αλλά πολλές φορές συνοδεύω το βιβλίο μου με σνακ και ποτό (με την δέουσα προσοχή πάντα γιατί μισώ τους λεκέδες στα βιβλία). Σαφώς και δεν είναι η υγιεινότερη συνήθεια αλλά είναι απολαυστική. Κάποια μπισκοτάκια, σοκολάτα και η μεγάλη μου αδυναμία, οι ξηροί καρποί, συμπληρώνουν την εικόνα.

12. Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που ξεκίνησες με χαμηλές προσδοκίες αλλά τελικά σε ενθουσίασε;

Είμαι τυχερός (;) και αυτό μου έχει συμβεί με αρκετά βιβλία κατά καιρούς. Βέβαια συμβαίνει και το αντίστροφο αλλά ας μείνουμε στις ευχάριστες εκπλήξεις. Το τελευταίο βιβλίο που ξεκίνησα κρατώντας μικρό καλάθι και αποδείχτηκε εξαιρετικό ήταν το “Κοράκι σε Άλικο Φόντο” του Ελευθέριου Κεραμίδα. Το είχα επιλέξει αρχικά γιατί ο εκδοτικός οίκος (mamaya) είχε δείξει καλά δείγματα γραφής και έτυχε να γνωρίζω το συγγραφέα μέσα από άλλη κοινότητα. Πολλές φορές την έχουμε όλοι πατήσει έτσι διαβάζοντας βιβλία ανθρώπων που γνωρίζουμε και εκτός του συγγραφικού τους έργου και μοιραία συνειδητοποιούμε ότι οι καλές κριτικές από φίλους και γνωστούς ήταν απλά λόγω ευγενείας. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, το βιβλίο με διέψευσε ευχάριστα και απέδειξε ότι αξίζει και με το παραπάνω τις καλές κριτικές. Χαίρομαι που άρεσε και σε ανθρώπους που το έχω συστήσει.

13. Σε τι μορφές διαβάζεις τα βιβλία σου; (έντυπα, ηλεκτρονικά, ακουστικά)

Ο κύριος όγκος παραμένει σε έντυπη μορφή, όμως, πλέον η ηλεκτρονική ανάγνωση έχει μπει για τα καλά στις συνήθειές μου. Θα έλεγα ότι ανάλογα και με τις εποχές τουλάχιστον ένα 30% το διαβάζω ηλεκτρονικά. Τα ηλεκτρονικά βιβλία που διαβάζω είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία στα αγγλικά, κυρίως λόγω της άμεσης διαθεσιμότητας, της ευκολίας ανεύρεσης και των καλών τιμών και προσφορών. Παρόλο που έχω εξειδικευμένο ηλεκτρονικό αναγνώστη, τις περισσότερες ηλεκτρονικές αναγνώσεις τις κάνω στο κινητό. Ο βασικός λόγος, η ευκολία, καθώς το κινητό είναι πάντα μαζί μου και μπορώ να αξιοποιώ “νεκρές” ώρες της ημέρας (πχ αναμονές) ενώ το έντυπο ή και ο ηλεκτρονικός αναγνώστης είναι ένα ακόμα αντικείμενο που πρέπει να έχω θυμηθεί/προνοήσει να έχω μαζί μου. Βέβαια οι φίλες αναγνώστριες δεν έχουν τόσο έντονο το πρόβλημα καθώς η τσάντα είναι μέρος της καθημερινότητάς τους σε αντίθεση με εμένα. Παρόλ’ αυτά συνεχίζουμε και αγοράζουμε μανιωδώς βιβλία (όσο τουλάχιστον επιτρέπουν τα οικονομικά μας) τα οποία πραγματικά πλέον δυσκολευόμαστε να βολέψουμε στο σπίτι.

Ακουστικά βιβλία, audiobooks, δεν έχω “διαβάσει” ή ακούσει και δεν θεωρώ πιθανό να το κάνω. Πέραν της προφανούς χρησιμότητας τους, η συνηθέστερη ευκολία που αναφέρουν όλοι είναι η δυνατότητα να ακούς ένα βιβλίο κάνοντας κάτι άλλο. Πέραν του ιδεολογικού θέματος ότι πρόκειται περί αφήγησης και όχι ανάγνωσης, είμαι από αυτούς που όταν διαβάζουν τείνουν να απορροφούνται στο βιβλίο τους. Έτσι πολύ δύσκολα θα καταφέρω να συνδυάσω το βιβλίο με την όπια άλλη εργασία. Ή το βιβλίο θα με απορροφήσει και θα μείνει η εργασία ή το αντίστροφο και το βιβλίο θα είναι κάτι σαν μουσική στο παρασκήνιο που θα πρέπει να ξανακούσω για να θυμηθώ τι έλεγε.

14. Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος για διάβασμα;

Συνήθως κάποιος από τους καναπέδες του σπιτιού ή η άνετη πολυθρόνα και το καλοκαίρι τα μπαλκόνια μας. Διαβάζω και εκτός σπιτιού αρκετές φορές αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχω αγαπημένο μέρος. Οι παραλιακές καφετέριες της πόλης μου πάντως, με θέα τη θάλασσα θα έθεταν σοβαρή υποψηφιότητα.

15. Ποια είναι η αγαπημένη σου ώρα της ημέρας για διάβασμα;

Θα έλεγα ότι διαβάζω εξίσου καλά όλες τις ώρες καθώς δεν έχω συνήθως την πολυτέλεια να επιλέγω τον ελεύθερο χρόνο μου αλλά όταν έχω την επιλογή προτιμώ το απόγευμα, όταν ο ήλιος έχει αρχίσει να γέρνει και η ημέρα να ηρεμεί. Τη θεωρώ ιδανική στιγμή να βυθιστώ σε ένα βιβλίο.

16. Ποιο είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχεις περάσει χωρίς να διαβάσεις;

Υπήρξαν περίοδοι στη ζωή μου που για διάφορους λόγους δεν ήμουν συστηματικός αναγνώστης. Σε αυτές μπορεί να περνούσε και μήνας ίσως και παραπάνω. Τώρα δεν μου έχει τύχει ποτέ αναγνωστικό μπλοκάρισμα πάνω από μήνα. Επειδή όμως όπως λέω και παρακάτω είμαι “mood reader” συχνά μου τυχαίνει να περάσει μέχρι και εβδομάδα μεταξύ δύο βιβλίων προσπαθώντας να αποφασίσω ποιο θα είναι το επόμενο.

17. Όταν έχεις φτάσει στη μέση ενός βιβλίου και δε σου αρέσει, το παρατάς ή το τελειώνεις όπως και να ‘χει;

Δυστυχώς για μένα, είμαι αρκετά ψυχαναγκαστικός και σέρνομαι μέχρι το τέλος του κάθε βιβλίου. Προσπαθώ βέβαια να είμαι διακριτικός στην πικρία που εκφράζω στη συνέχεια. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος είμαι πολύ επιφυλακτικός σε σχέση με το τι επιλέγω να διαβάσω. Εδώ παίζει σημαντικό ρόλο η βιβλιοφιλική κοινότητα και η αλήθεια είναι πως αναζητώ τις εντυπώσεις φίλων πριν αποφασίσω να ασχοληθώ με κάποιο βιβλίο. Εννοείται πως λαμβάνω υπόψιν μου μόνο πρόσωπα που γνωρίζω και εκτιμώ ως αναγνώστες και όχι τον καθένα που βγαίνει στα κοινωνικά μέσα απλά για να προωθήσει μια νέα κυκλοφορία, που του την έστειλαν δωρεάν.

18. Πόσα είναι τα αδιάβαστα βιβλία σου;

Όπως πρόσφατα διάβασα, σύμφωνα με τον Αλμπέρτο Μανγκέλ, “οι ιδανικοί αναγνώστες δεν μετράνε ποτέ τα βιβλία τους”. Έτσι κι εγώ αποφεύγω συστηματικά να ασχοληθώ με τους αριθμούς είτε των αδιάβαστων είτε των διαβασμένων. Αυτό δεν με εμποδίζει να συνεχίσω να αγοράζω βιβλία που θα περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους στα ράφια. Περίπου 20 είναι τα βιβλία που λέω ότι θα διαβάσω σχετικά άμεσα (το αν θα το κάνω είναι άλλο θέμα) ενώ ο συνολικός αριθμός σε αδιάβαστα φοβάμαι ότι πάει για (αν δεν είναι ήδη) τριψήφιος. Απλά να πω ότι πρόσφατα ανακάλυψα στα ράφια μου ένα αδιάβαστο βιβλίο που δεν θυμόμουν καν ότι το είχα. Σε αυτό συμβάλλει πολύ το γεγονός ότι είμαι αυτό που λένε “mood reader” δηλαδή το βιβλίο που θα ξεκινήσω πρέπει να ταιριάζει με τη διάθεσή μου και δεν έχω πρόγραμμα ανάγνωσης πράγμα που εξηγεί και την εν γένει αποτυχία μου στις αναγνωστικές προκλήσεις, όπως έχω αναφέρει και στο Ex Libris (Επεισόδιο 69).

19. Πρότεινε ένα βιβλίο που θέλεις να δεις στην κριτική της Δευτέρας στο Agapi Reads.

Δεν θα ήθελα να προτείνω κάτι που έχω ήδη διαβάσει επομένως θα έλεγα τους Αιρετικούς του Λεονάρδο Παδούρα (το κάνουμε και συνανάγνωση αν θες, μήπως τελικά το αποφασίσω να το διαβάσω, το έχω στα υπόψιν πολύ καιρό).

20. Πού μπορούμε να σε βρούμε;

Είμαι σε περισσότερα απ’ όσα έχω χρόνο να διαχειριστώ πολύ φοβάμαι έτσι σας τα δίνω λίγο με σειρά προτιμήσεως!

Instagram: michael_lux

YouTube: Ex Libris by MikeBooklover

Goodreads: Michael Kotsarinis

Facebook: Ex Libris

Mixcloud: Michael Kotsarinis

Και όλα μαζί εδώ.

Η αγαπημένη μου φωτογραφία από τον λογαριασμό του Μιχάλη:

Αυτό ήταν λοιπόν! Άλλος ένας θαρραλέος bookstagrammer επιβίωσε την ανάκριση που του έκανα και πρότεινε τον επόμενο. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Μιχάλη για τις αναλυτικές απαντήσεις που έδωσε -βοήθησε αρκετά στο να τον μάθουμε καλύτερα. Μην ξεχάσετε να τον ακολουθήσετε στα social media και να τσεκάρετε οπωσδήποτε την καταπληκτική YouTubική εκπομπή του! Έως τον Οκτώβρη που θα μάθουμε ποιον bookstagrammer πρότεινε ο Μιχάλης, διαβάστε και τις προηγούμενες bookstagramικές συνεντεύξεις:

Φωτογραφία εξωφύλλου από εδώ.

Κάντε like στη σελίδα του Agapi Reads στο facebook για να μη χάνετε κανένα άρθρο!
Κάντε με add στο goodreads  για να συζητήσουμε τα βιβλία που μας άρεσαν και δε μας άρεσαν!
Ακολουθήστε με και στο instagram για να παίρνετε (και να παίρνω) ιδέες για νέα βιβλία!
Για μεταχειρισμένα βιβλία σε χαμηλές τιμές, επισκεφτείτε το προφίλ μου στο metabook.gr!

 

 

Advertisements

17 thoughts on “Ο bookstagrammer του μήνα #6: michael_lux

  1. Υπέροχες οι επιλογές σου από το instagram και σε ευχαριστώ πολύ που με φιλοξένησες! Ελπίζω κάποια στιγμή να σε φιλοξενήσω κι εγώ στο Ex Libris.

    Liked by 1 person

    1. Εγώ ευχαριστώ! Νομίζω πως πρέπει να γίνει, αν και ξέρεις, εγώ δεν είμαι τόσο ετοιμόλογη όσο εσύ!

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.