Ελληνες συγγραφεις · Κριτικες βιβλιων · αστυνομικά - μυστηρίου · μυθιστόρημα

Η γυναίκα του Ίσνταλ – Βαγγέλης Γιαννίσης

Για τον Βαγγέλη Γιαννίση μιλήσαμε τελευταία φορά πριν ένα χρόνο, όταν πιάσαμε το πρώτο βιβλίο της σειράς με τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη, το Μίσος (το οποίο παρομοιάσαμε με σουφλέ σοκολάτας, γιατί είμαστε και food lovers). Ο καιρός πέρασε, έδωσα υπόσχεση στον εαυτό μου ότι θα συνεχίσω τη σειρά με τον Άντερς, η υπόσχεση βέβαια ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί, αλλά λίγο πριν τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης έμαθα ότι κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του συγγραφέα, εκτός σειράς, με τίτλο “Η γυναίκα του Ίσνταλ”. Μάλιστα, η ημερομηνία κυκλοφορίας έπεσε πολύ βολικά μαζί με το Crimeathon που οργάνωσε η bookitocat, οπότε είχα έναν λόγο παραπάνω να το διαβάσω άμεσα.

Το βιβλίο καταπιάνεται με μία ανεξιχνίαστη μέχρι και σήμερα υπόθεση που έλαβε χώρα  πριν 50 περίπου χρόνια στη Νορβηγία και συγκεκριμένα στην κοιλάδα του Ίσνταλ. Εκεί, τον Νοέμβριο του 1970 βρέθηκε το απανθρακωμένο πτώμα άγνωστης γυναίκας. Μετά την ιατροδικαστική εξέταση, αποδείχτηκε ότι η γυναίκα είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα υπνωτικών χαπιών, ενώ στις αποσκευές της βρέθηκαν αντικείμενα που παρέπεμπαν σε άτομο που θέλει να κρύψει την ταυτότητά του (περούκες, γυαλιά ηλίου, ρούχα χωρίς ετικέτες). Η υπόθεση δίχασε την αστυνομία: ήταν φόνος ή αυτοκτονία; Με αφετηρία τα λιγοστά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και με τη συνδρομή δύο ειδικών πρακτόρων της Kripos, η Νορβηγική αστυνομία προσπαθεί να δώσει μια απάντηση στο ποια ήταν η γυναίκα, πώς πέθανε και γιατί.

Φυσικά το βιβλίο δεν εστιάζει αυστηρά στην υπόθεση, δεν είναι δηλαδή σε καμία περίπτωση μια δημοσιογραφική αποτύπωση των γεγονότων. Ακολουθούμε τον επιθεωρητή της Νορβηγικής αστυνομίας Ρολφ Στόλεσεν, τον επικεφαλής της μυστηριώδους υπόθεσης, ο οποίος πονοκεφαλιάζει όχι μόνο με την υπόθεση-λαχείο που του έτυχε, αλλά και με τα προσωπικά του προβλήματα. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με τις γονεϊκές σχέσεις και πιο συγκεκριμένα με τη σχέση πατέρα – παιδιού (γι’ αυτό φαντάζομαι ότι αφιερώνει το βιβλίο στον πατέρα του). Το στοιχείο αυτό υπάρχει σε ιδανική ποσότητα μέσα στο βιβλίο: η αφήγηση επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στη λύση της μυστηριώδους υπόθεσης, χωρίς να ξεφεύγει με τα προσωπικά δράματα των πρωταγωνιστών. Ωστόσο, χωρίς αυτό, οι πρωταγωνιστές μας θα ήταν μάλλον αδιάφοροι.

Βρήκα ιδιαίτερα βολικά τα μικρά κεφάλαια, τα οποία κάνουν το βιβλίο να διαβάζεται ακόμη πιο εύκολα, χωρίς όμως να χάνει η αφήγηση τη συνοχή της. Δεν ένιωσα ότι το βιβλίο “έκανε κοιλιά”, ούτε αισθάνθηκα ότι φλυαρούσε χωρίς να υπάρχει λόγος.

Εάν είχα ένα “πρόβλημα”, αυτό ήταν με την ύπαρξη πολλών ονομάτων. Στην αρχή με δυσκόλεψαν -άλλωστε δε φημίζομαι για το καλό μου μνημονικό- αλλά έλυσα γρήγορα το πρόβλημα με μπλοκάκι και μολύβι.

Η λύση της υπόθεσης με ικανοποίησε περισσότερο απ’ όσο περίμενα. Ακόμη κι όταν πλησίαζαν οι τελευταίες σελίδες και είχα μια ιδέα για το “πού το πάει”, είχα ακόμη άλυτες απορίες, οι οποίες απαντώνται μία – μία, μέχρι και την τελευταία σελίδα, βάζοντας στη θέση τους όλα τα κομμάτια του παζλ. Θα ήθελα να πω περισσότερα, αλλά θεωρώ ότι θα χαλάσω την μαγεία αυτών που θέλουν να διαβάσουν το βιβλίο, οπότε δε θα σχολιάσω τίποτα παραπάνω – ούτε καν ένα μικρό hint που έχω δει να δίνεται σε άλλες κριτικές. Τελειώνοντας το τελευταίο κεφάλαιο, ο συγγραφέας με είχε πείσει στο 100% ότι η εκδοχή του θα μπορούσε να είναι η αληθινή κι αυτό το θεωρώ μεγάλη επιτυχία.

Για έναν λάτρη των αστυνομικών μυθιστορημάτων ίσως μια υπόθεση που δεν έχει καταφέρει να κλείσει να μοιάζει με βασανιστήριο (είμαστε και περίεργοι, θέλουμε να τα ξέρουμε όλα, ΟΛΑ όμως), αλλά για έναν συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας αποτελεί μια ευκαιρία να δώσει ο ίδιος την απάντηση που θέλει ή που φαντάζεται ότι πράγματι ισχύει. Στον επίλογο, ο συγγραφέας εξηγεί στον αναγνώστη τον τρόπο με τον οποίο ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την υπόθεση, πώς τον επηρέασε και πώς εμπνεύστηκε τελικά τη δική του εκδοχή της ιστορίας.

Έχοντας διαβάσει μόνο το πρώτο έργο του Γιαννίση και γνωρίζοντας ότι ανάμεσα σ’ αυτό και στη Γυναίκα του Ίσνταλ παρεμβάλλονται άλλα τέσσερα βιβλία (τρία από τη σειρά με τον Άντερς και ένα σε συνεργασία με άλλους τρεις συγγραφείς), αναγνωρίζω και χαίρομαι πάρα πολύ για την εμφανή εξέλιξή του, η οποία αντιλαμβάνομαι ότι είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και εξάσκησης. Θα καταλήξω να γίνω γραφική, μιλώντας πάλι για Έλληνες συγγραφείς που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν απ’ τους ξένους μπεστεσελεράδες που φιγουράρουν πρώτες μούρες στα ράφια των βιβλιοπωλείων, αλλά αισθάνομαι ότι υπάρχει η ανάγκη να το πω, μιας που ακόμη υπάρχει κόσμος ο οποίος όταν διαβάζει ένα καλό βιβλίο εγχώριας παραγωγής, σχολιάζει “πολύ καλό για ελληνικό”: Ε ναι λοιπόν, ο Γιαννίσης δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους ξένους συναδέλφους του.

Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψω να σας πω ότι ο Βαγγέλης Γιαννίσης γράφει μία από τις αγαπημένες μου στήλες στα Μικροπράγματα της Lifo με τίτλο “Έχετε Καρτ Ποστάλ Θανάτου“, στην οποία παρουσιάζει εγκληματικές υποθέσεις. Για την υπόθεση της  γυναίκας του Ίσνταλ μπορείτε να βρείτε εδώ το άρθρο του συγγραφέα.

Τέλος, υπόσχομαι (να εδώ, δημόσια κιόλας) πως μέσα στο 2019 θα τηρήσω την υπόσχεση που έδωσα πέρσι και θα συνεχίσω την πολυσυζητημένη σειρά βιβλίων με τον Άντερς. Πολύ προεκλογικό ακούστηκε αυτό, αλλά δε βαριέστε, να είμαστε και μέσα στο κλίμα των ημερών.

Βαθμολογία: ★★★★☆ (4/5)

Κάντε like στη σελίδα του Agapi Reads στο facebook για να μη χάνετε κανένα άρθρο!
Κάντε με add στο goodreads  για να συζητήσουμε τα βιβλία που μας άρεσαν και δε μας άρεσαν!
Ακολουθήστε με και στο instagram για να παίρνετε (και να παίρνω) ιδέες για νέα βιβλία!
Για μεταχειρισμένα βιβλία σε χαμηλές τιμές, επισκεφτείτε το προφίλ μου στο metabook.gr!

6 thoughts on “Η γυναίκα του Ίσνταλ – Βαγγέλης Γιαννίσης

  1. Θα συμφωνήσω με Μιχάλη, υπέροχο ριβιού. Γέλασα πολύ και με προεκλογικό επίλογο 😛

    Liked by 1 person

  2. Καλημέρα σας. Ωραία παρουσίαση. Το προφίλ σας στο goodread δεν εμφανίζεται, κάποιο πρόβλημα υπάρχει. Ρίξτε του μια ματιά…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.